Klik hier of op het logo hierboven om naar de beginpagina te gaan
     Interesse in zonnepanelen? v.v. Wilhelmina Boys en 365zon hebben een prachtig aanbod, ga naar www.365zon.nl/wilhelminaboys om een offerte aan te vragen

Sportmedisch advies : Het Patellofemoraal pijnsyndroom, wat is het en wat kan je er aan doen
 

 
 
 

Patellofemoraal pijnsyndroom - Klachten achter en rondom de knieschijfPast een groot deel van onderstaande beschrijving bij jouw knieklachten?
  • De pijn is ontstaan na een overbelasting of trauma
  • De pijn bevindt zich rondom of achter de knieschijf
  • Klachten verergeren bij traplopen, hardlopen, fietsen, langdurig zitten en knielen/hurkzit
  • Soms de neiging door de knie te zakken
  • De knie kan “haperen” bij strekken of buigen
Mogelijk is er sprake van een patellofemoraal pijnsyndroom.Patellofemorale pijnklachten zijn klachten die waargenomen worden in en rond de knieschijf. Patella betekent knieschijf. Het komt op alle leeftijden voor, maar vooral in de puberteit. De klachten komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De knie is het gewricht tussen het bovenbeen (dijbeen of femur) en het onderbeen (scheenbeen of tibia). De knieschijf (patella) is het bot aan de voorzijde van de knie. De groep spieren aan de voorzijde van het bovenbeen heet dijbeenspier of quadriceps. De pees hiervan zit vast aan het onderbeen. In deze pees is de knieschijf opgehangen. Bij het buigen en strekken van de knie loopt de knieschijf door een groeve in het bovenbeen. De knieschijf werkt als een soort katrol, waarop met name bij het buigen van de knie, grote krachten komen te staan.

Oorzaak en symptomen
De oorzaak voor het ontstaan van patellofemorale pijnklachten is niet helemaal duidelijk. Vaak zijn patellofemorale pijnklachten een niet op zichzelf staand probleem maar is er sprake van een verminderde functie in de keten van lage rug, heup, knie, enkel en voet. Het kan zijn dat de knieschijf niet mooi door de groeve in het bovenbeen loopt. Dit kan het gevolg zijn van een afwijkende stand van de benen of voeten, of door zwakke of korte spieren rondom het kniegewricht. Ook wordt vaak een verminderde spierkracht in de spieren rondom het heupgewricht gevonden.

Wat te doen bij klachten?
Doordat het ontstaan van deze klachten verschillende oorzaken kunnen hebben, is het verstandig de knie multidisciplinair (onderzoek waarbij verschillende disciplines aanwezig zijn) te laten onderzoeken. Bijvoorbeeld tijdens het sportmedisch spreekuur bij de Wilhelmina boys door de fysiotherapeut en podotherapeut.

Voor een advies op maat kunnen leden zich gratis aanmelden voor het sportmedisch spreekuur, het gecombineerd spreekuur van fysiotherapeut en podotherapeut, dat spreekuur vindt iedere laatste dinsdag van de maand plaats tussen 18:00 – 19:00 uur, aanmelden gaat via fysio@wilhelminaboys.nl.

Voor het sportmedisch spreekuur is het maken van een afspraak noodzakelijk, afhankelijk van de gemaakte afspraken gaat het spreekuur al dan niet door. In verband met carnaval zal op dinsdag 25 februari het spreekuur niet plaats vinden.

Via hetzelfde mailadres kan ook een afspraak gemaakt worden met de fysiotherapeut, dat spreekuur is iedere dinsdag en donderdag van 18:15 tot 19:00 uur 
 
Websitesponsor
Volg ons ook via :